پروتز سینه چیست؟
همه ما نام پروتز سینه (breast prosthesis) را بسیار شنیدهایم و با آن آشنا هستیم اما کمتر کسی است که به طور دقیق به این سوال پاسخ دهد که پروتز پستان واقعا چیست؟ پروتز سینه یک پوشش خارجی است که با در نظر گرفتن ویژگی های آناتومیکی بدن ساخته شده است. در ناحیه غده پستانی واقع شده برای پنهان کردن عیوب خارجی سینه یا افزایش سایز آن فیکس می شود. این عمل هم جنبه زیبایی و هم جنبه درمانی دارد.
عمل پروتز سینه چگونه انجام می شود؟
زیبایی سینه | عمل پروتز سینه
این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. شما باید قبل از بیهوشی با متخصص مربوطه صحبت کنید. در طول انجام عمل، جراح پلاستیک با در نظر گرفتن اهداف عمل، قسمتهایی از سینه را علامتگذاری میکند تا محل ایمپلنت تعیین شود. در مورد تمام جزییات عمل مانند: انتخاب پروتز، باید از قبل با پزشک خود مشورت کنید. مدت زمان جراحی پروتز پستان از 50 دقیقه تا 3 ساعت متغییر است. پس از جراحی، پزشک بانداژ مخصوصی را اعمال می کند و زخم را با آن میبندد.
پروتزها چه وظایفی دارند؟
استفاده از پروتزهای بیرونی پستان نه تنها عملکرد زیبایی دارد، بلکه موارد زیر را نیز دارد:
- کمک به بهبود بافت های برداشته شده
- تسریع سازگاری پس از عمل
- کمبود بافت ها را پر می کند
- جلوگیری از اختلالات ثانویه (انحنای ستون فقرات، اختلال در وضعیت بدن، پایین آوردن شانه).
محل قرارگیری پروتز پستان
پروتز سينه چیست | بزرگ کردن سینه
پروتز جراحی است که پزشکان با قرار دادن ایمپلنت های سیلیکونی یا فیزیولوژیکی در سینه، حجم آن را افزایش می دهند. با قرار دادن درست این پروتزها متخصصان می توانند سینه ها را از نظر اندازه متناسب تر کنند و همچنین ظاهر کلی بیماران را بهبود بخشند. میزان موفقیت این جراحی به موارد زیادی مانند انواع و اندازههای ایمپلنت و همچنین تکنیکهای جراحی بستگی دارد. پروتز پستان میتواند زیر عضله یا روی آن قرار بگیرد. عضله سینه در زیر غدد شیردهی واقع شده است و به بهتر شدن شکل و فرم سینه کمک میکند.
انواع پروتز سینه
پروتزهای مورد استفاده در زیبایی سینه حاوی مواد سیلیکونی هستند. اما با توجه به تنوعشان به گروه هایی تقسیم می شوند. در این گروه بندی، سیلیکون ها از نظر شکل، محتوا و ساختار سطح، با یکدیگر متفاوت هستند.
اقدامات قبل از جراحی بزرگ کردن سینه
قبل از بزرگ کردن سینه چه اقداماتی لازم است انجام دهم؟ چطور خودم را برای عمل آماده کنم؟ پس از مشورت با پزشک و مشخص شدن جزئیات عمل لازم است موارد زیر را نیز انجام دهید:
- آزمایش خون (عمومی، بیوشیمیایی، برای STD، هپاتیت، قند)
- تجزیه و تحلیل ادرار
- آزمایش خون برای ایمونوگلوبولین
- تجزیه و تحلیل برای هورمون های جنسی مردانه
- گاهی در صورت لزوم و به صلاحدید پزشک ممکن است آزمایشات آزمایشگاهی اضافی را تجویز کند.
- علاوه بر آزمایشات قبل از عمل، معاینات زیر نیز برای بیمار تجویز می شود:
- نوار قلب؛
- سونوگرافی غدد پستانی
- سی تی قفسه سینه
- برای زنان در سنین باروری، معاینه پستان در روزهای 6-12 سیکل توصیه می شود
انواع تکنیک های برش در جراحی پروتز سینه
جراحی بزرگ کردن سینه با پروتز سینه
برای قرار دادن ایمپلنت به سه روش سینه را برش میدهند:
در ناحیه زیر بغل (برش زیر بغل)
برای انجام عمل از این ناحیه جراحان برش 3 الی 4 سانتی ایجاد میکنند. در این روش جای زخم باقی نمیماند و انجام آن تنها از عهده یک جراح حرفهایی برمیآید. در این روش خطر آسیب رساندن به گرههای عصبی وجود دارد و عیب دیگرش این است که محل برش به غدد لنفاوی نزدیک است.
اطراف نوک پستان (پری پاپیلاری)
جای زخم در روش پری پاپیلاری باقی نمیماند اما ممکن است حواس بیمار در ناحیه سینه کاهش پیدا کنند و برای شیردهی نیز مشکل پیدا کند.
یک برش در چین قفسه سینه (برش زیر پستانی)
یک روش بسیار محبوب است که به شما امکان می دهد خط برش را در چین زیر غده پستانی پنهان کنید.این نوع برش دو مزیت دارد:
جراح میتواند ایمپلنت را به هر شکلی قرار دهد. جراح در هنگام نصب ایمپلنت امکان دید بهینه را دارد.
مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه
بهتر است بعد از عمل، به پشت بخوابید و به هیچ عنوان روی شکم نخوابید. همچنین داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده است را سروقت مصرف کنید.
دوره نقاهت جراحی پروتز پستان
مدت زمان بهبودی بیماران ممکن است متفاوت باشد ولی به طور معمول 6 تا 8 هفته طول می کشد. در طول 48 ساعت اول، ممکن است دمای بدن، خستگی و درد افزایش یابد. اگر سینه های شما کمی بزرگتر از حد انتظار به نظر می رسد، نیازی به وحشت نیست. سینههای شما ممکن است برای یک ماه یا بیشتر متورم و حساس باقی بمانند. بهتر است بعد از جراحی زیبایی سینه از سوتین های مخصوص استفاده کنید زیرا به فرم دهی سینه ها کمک زیادی می کند.
عوارض پروتز پستان
جراحی بزرگ کردن سینه | معایب پروتز پستان
این نوع عمل جراحی مانند هر مداخله دیگری در بدن عوارضی دارد که به آنها اشاره میکنیم:
- التهاب
- سروما: پدیده ای است که در آن مایع سروزی بین ایمپلنت و بافت های بدن تجمع می یابد. در همان زمان، شکل غدد پستانی تغییر می کند، بافت های نرم متورم می شوند و درد ایجاد می شود.
- بروز اسکارهای کلوییدی: پدیده ای که در آن بافت همبند در محل برش های جراحی شروع به رشد بیش از حد می کند.
- بروز هماتوم: هماتوم به دلیل تجمع خون در حفره پاکت اطراف پروتز ایجاد می شود.
- همچنین مشکلات دیگری نیز مانند جا به جایی پروتز یا پارگی پوست نیز میتواند رخ دهد.
- پاره شدن پروتز
- ممکن است عفونت سینه اتفاق بیافتد
مدت زمان ماندگاری پروتز سینه
پروتزها مانند سایر کالاها و وسایل پزشکی دارای تاریخ انقضا هستند. ضروری است قبل از اتمام تاریخ انقضا ایمپلنت سینه کار گذاشته شود. در غیر این صورت پروتز فاسد و بلااستفاده میباشد. اما چنانچه پروتز انقضادار برای بیماران کار گذاشته شود، دیگر مانند یک عضو معمولی و البته مصنوعی برای بدن است و نیاز به تعویض نمیباشد. به این صورت، ما عمر پروتزها را 10 تا 20 سال و یا حتی گاهی مادام العمر در نظر میگیریم. در معاینات معمول زنان مانند ماموگرافی یا سونوگرافی سینه، سلامت پروتز نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد. عمر مفید هر پروتز می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، این به واکنش هر ارگانیسم بستگی دارد.
سن مناسب برای انجام پروتز پستان
عمل ایمپلنت سینه
محدودیت سنی خاصی برای بزرگ کردن سینه ها وجود ندارد اما برای افراد زیر 18 سال و افراد مسن زیاد توصیه نمیشود. افرادی که مسن تر هستند به دلیل عوارض پروتز مانند بیهوشی از روش هایی مانند ایمپلنت موقت استفاده میکنند.
آیا افزایش سایز سینه به وسیلهی پروتز با سرطان سینه ارتباط دارد؟
پس از انجام عمل، گاهی انقباضهای کپسولی در سینهها ایجاد میشوند که ممکن است به صورت غدد کوچکی توسط بیمار یا پزشک احساس شوند. اما این غدد بدخیم و یا سرطانی نیستند و در واقع واکنش طبیعی بدن به وجود جسک خارجی در آن است. اما ما منکر این قضیه نمیشویم که ایمپلنتهای ناسالم و غیربهداشتی میتوانند باعث ابتلا بیماران به سرطان شوند.
شیردهی با پروتز سینه
مادران جوان نباید نگران این باشند که ایمپلنت سیلیکونی در طول فرآیند تغذیه توسط کودک آسیب می بیند چراکه وجود پروتز بر سلامت شیر نوزاد تاثیری نخواهد داشت. این پروتز دارای یک پوسته شش لایه است که از انتشار سیلیکون به بافت های نرم جلوگیری می کند. در نتیجه نمی تواند وارد سیستم گردش خون بدن و شیر مادر شود. علاوه بر این، در حین توانبخشی پس از جراحی پلاستیک به منظور افزایش غدد پستانی، یک کپسول محافظ در اطراف ایمپلنت تشکیل می شود. عملکرد غدد پستانی با پروتزها با غدد طبیعی تفاوتی ندارد. وجود ایمپلنت بر روند شیردهی تاثیری ندارد. زیرا که آن ها در زیر غده قرار دارند و در تولید شیر مادر و ترشح آن اختلال ایجاد نمی کند.
پروتز پستان برای چه کسانی محدودیت دارد؟
- خانم های باردار و شیرده
- افراد مبتلا به سرطان
- بیمار در بدن خود دارای عفونت فعال باشد
تفاوتهای لیفت و پروتز سینه
لیفت سینه و پروتز اهداف مختلفی دارند. هدف از لیفت، بالا کشیدن سینهها و بهبود افتادگی آن ها است ولی پروتز برای حجم دادن به پستان ها استفاده می شود.