جراحی سینه چیست؟
جراحی سینه (breast surgery) شامل کلیه عمل های شکل دهی سینه است. عمل سینه به دو دلیل زیبایی و درمانی انجام میشود. اهداف زیبایی اقداماتی شامل بازسازی و تغییر فرم و اندازه سینه در زنان است. اهداف درمانی نیز شامل درمان سرطان و کوچک کردن سینه به دلایل پزشکی و مشکلات ناشی از سینه بزرگ در زنان مانند درد گردن و کمر است.
جراحی زیبایی سینه
جراحی زیبایی سینه یکی از پرطرفدارترین عمل های زیبایی در سراسر جهان است. تعداد زنانی که هر ساله تحت عمل جراحی زیبایی سینه قرار میگیرند، همچنان در حال افزایش است. امروزه خانم ها ترجیح می دهند با انجام جراحی های زیبایی از شر مشکلاتی که دارند، خلاص شوند. بیشترین هدف از این نوع جراحی زیبایی بزرگ کردن سینه های کوچک با استفاده از پروتز سینه است. دومین دلیل اصلاح ساختار و تغییر شکل و لیفت سینه است. این یکی از روش هایی است که معمولاً خانم هایی که زایمان کرده اند برای رهایی از بدشکلی و افتادگی سینه ها بعد از شیردهی انجام می دهند.
جراحی درمانی سینه
بیماری های سینه به ویژه سرطان سینه یکی از معضلات بزرگ است که روز به روز در جامعه شیوع بیشتری پیدا میکند. امروزه با پیشرفت های زیادی که در علم پزشکی صورت گرفته است از انواع روش های جراحی درمان سرطان سینه برای درمان و کنترل این بیماری استفاده می شود. علاوه بر روش های درمان سرطان سینه از سایر روش های درمانی سینه نیز مانند کوچک کردن سینه برای درمان مشکلات ناشی از سینه های بزرگ استفاده می شود. جراحی کوچک کردن سینه که از نظر پزشکی ماموپلاستی کاهشی نامیده می شود ، برای زنان مبتلا به این بیماری طراحی شده است.
در این روش چربی، بافت سینه و پوست برداشته می شود. سینه ها کوچکتر، سبکتر و سفتتر میشوند. در طول این جراحی، قطر حلقه پوست تیره اطراف نوک پستان به نام آرئولا نیز می تواند کاهش یابد. هدف از این جراحی این است که به زنان سینه های کوچکتر و زیباتر متناسب با بدن او داده شود.
انواع روش های جراحی زیبایی سینه
انواع روش های جراحی زیبایی سینه شامل موارد زیر است:
- بزرگ کردن سینه زنان
- کوچک کردن سینه زنان
- لیفت سینه در زنان
- کوچک کردن سینه مردان (ژنیکوماستی)
عمل زیبایی سینه به دلایل مختلف انجام میشود. افرادی که سینه های بزرگ دارند ممکن است بخواهند سینه های خود را کوچک کنند، در حالی که کسانی که سینه های کوچک دارند ممکن است بخواهند سینه های خود را بزرگ کنند. افرادی که دچار افتادگی یا عدم تقارن در سینه های خود هستند یا فرم سینه های خود را دوست ندارند، می توانند با روش های مختلف سینه های دلخواه و مورد نظر خود را داشته باشند.
پروتز سینه
ایمپلنت سینه
جراحی بزرگ کردن سینه در مواردی که سینه های فرد کوچک هستند، ترجیح داده میشود. ممکن است فرد بطور ژنتیکی دارای سینه های کوچک باشد و یا به دلیل بارداری و کاهش وزن حجم سینه های خود را بعداً از دست بدهد. در چنین حالتی جراجی زیبایی بزرگ کردن سینه انجام میشود. در این جراحی از پروتز سیلیکونی برای بزرگ کردن سایز و حجم سینه ها استفاده میشود. پروتزهای سینه ساختارهایی به شکل سینه هستند که حاوی سیلیکون یا پلیاورتان در دیواره بیرونی هستند و با ژل سیلیکون یا سالین پر شده اند. آنها با توجه به قطر و ارتفاع (برآمدگی) در اندازه های مختلف تولید میشوند. دو نوع مختلف پروتز با توجه به شکل آنها وجود دارد: گرد و آناتومیک (قطره ای).
تزریق چربی به سینه
هدف از بزرگ کردن سینه با چربی خود استفاده از چربی خود برای بزرگ کردن، سفت کردن و فرم دادن به سینه ها است. چربی که از بدن ما گرفته می شود، ماده ای بی خطر است که می توانیم با موفقیت از آن برای بهبود بخش های مختلف بدن، از جمله سینه ها استفاده کنیم.
لیفت سینه
جراحی لیفت سینه یک عمل جراحی است که برای اصلاح افتادگی و بدشکلی های ناشی از تغییر شکل در ناحیه قفسه سینه اعمال میشود. با اعمال جراحی، ناهنجاریها و تغییر شکلها در ناحیه قفسه سینه اصلاح شده و سینه ساختار و شکل خود را به دست میآورد. این یکی از روشهایی است که بیشتر توسط زنانی که زایمان کردهاند برای از بین بردن تغییر شکلهای مربوط به شیردهی استفاده میشود. افتادگی و بدشکلی های ناشی از افزایش سن نیز با این روش قابل اصلاح است. با این جراحی بافت های سینه شکل خود را به دست میآورند و خوش فرمی آن تضمین میشود.
کوچک کردن سینه یا ماموپلاستی کاهشی
روش های ترمیم سینه | كوچك كردن سينه با عمل جراحی
جراحیهای کوچک کردن سینه معمولاً به دلیل مشکلات سلامتی انجام میشوند. اندازه بزرگ سینه باعث مشکلات سلامتی زیادی در بیمار میشود. بیشتر بیماران با این مشکل دچار کمردرد مزمن، درد گردن، افتادگی و تغییر شکل شانه میشوند. علاوه بر این مشکلات سینه های بزرگ باعث ایجاد آلرژی و عفونت بین و زیر سینه ها میشوند. به همین دلیل کوچک کردن سینه با روش جراحی بر روی این بیماران اعمال میشود. جراحی کوچک کردن سینه با برداشتن و تغییر شکل بافتهای سینه انجام میشود.
بازسازی سینه
جراحی بازسازی سینه بیشتر برای بیمارانی که درمان سرطان سینه را با عمل ماستکتومی انجام داده اند استفاده می شود. درمان بازسازی سینه را می توان برای تمام بیمارانی که سینه های آنها به دلیل درمان سرطان به طور جزئی یا کامل برداشته شده است اعمال کرد. برای انجام این درمان باید بافت های سرطانی به طور کامل برداشته شوند. برنامه ریزی درمان بازسازی سینه باید همراه با جراح عمومی و جراح پلاستیک انجام شود.
ژنیکوماستی
ژنیکوماستی وضعیتی است که در آن سینه های مردانه به شکل زنانه رشد می کنند. برای از بین بردن این مشکل، متخصصان می توانند از درمان محافظه کارانه و جراحی استفاده کنند. جراحی یکی از روش های درمان بزرگی پستان یا همان ژنیکوماستی در مردان است.
عوارض جراحی زیبایی سینه
بهترین جراح سینه
زیبایی سینه با بیهوشی عمومی انجام می شود و به دلیل جراحی بودن این عمل خطر عوارضی را در پی دارد. عوارضی که بعد از زیبایی سینه مشاهده می شود شامل موارد زیر است:
- خونریزی: خونریزی عارضه ای نادر است و ممکن است زمانی رخ دهد که بیمار به مراقبت های بعد از عمل توجهی نداشته باشد.
- عفونت: منطقه عمل باید در طول فرآیند بهبودی به خوبی محافظت شود. در صورت وجود مشکل از نظر بهداشتی، احتمال عفونت در منطقه زیاد است.
- از دست دادن حس: طبیعی است که بعد از زیبایی سینه مدتی احساس از دست دادن سینه ها را تجربه کنید. با این حال، این وضعیت اغلب دائمی نیست.
روش های درمانی جراحی های پستان
روش های درمانی جراحی پستان شامل موارد زیر است:
- درمان سرطان سینه با استفاده از ماستکتومی و لامپکتومی
- روش های درمانی پیشگیرانه مانند ماستکتومی پیشگیرانه
- کوچک کردن سینه در خانم ها به دلیل برطرف کردن مشکلات ناشی از اندازه بزرگ سینه ها
- کوچک کردن سینه در آقایان (ژینکوماستی)
عمل سینه ماستکتومی
ماستکتومیکی از روش های درمانی جراحی است که از گذشته تا به امروز به طور مکرر در درمان سرطان پستان استفاده میشود. در بیشتر حالات در بیمارانی که در آنها سرطان سینه تشخیص داده شده یا در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستند، ماستکتومی باید برای برداشتن بافت پستان به عنوان درمان انجام شود.
جراحی ماستکتومی بسته به هدف و دامنه کاربرد میتواند به روشهای مختلفی انجام شود. این موارد را میتوان به شرح زیر فهرست کرد:
- ماستکتومی ساده
- ماستکتومی محافظ پوست، ماستکتومی محافظ نوک سینه و غیره
- ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
- ماستکتومی رادیکال
ماستکتومی ساده که به عنوان ماستکتومی کامل نیز تعریف می شود روشی است که در آن تمام بافت سینه (از جمله نوک پستان و آرئول) برداشته می شود. در این روش غدد لنفاوی زیر بغل و بافت ماهیچه ای ناحیه سینه برداشته نمی شود. ماستکتومی ساده که اغلب در درمان سرطان سینه استفاده می شود، در صورتی که در هر دو پستان اعمال شود، ماستکتومی دوطرفه نامیده می شود.
عمل جراحی سینه لامپکتومی
در لامپکتومی، یکی دیگر از روش های درمان سرطان سینه، به جای کل سینه فقط تومور و یک ناحیه کوچک سالم اطراف آن برداشته می شود. بر خلاف ماستکتومی، که در آن تمام بافت پستان برداشته می شود، هدف لامپکتومی برداشتن تومور برای حفظ حداکثر بافت پستان است. از آنجا که تنها بخشی از بافت پستان برداشته می شود، لامپکتومی گاهی اوقات ماستکتومی جزئی نیز نامیده می شود. مقدار بافتی که جراح برمی دارد می تواند بسیار متفاوت باشد.
- برداشتن گوه ای، که در آن یک قطعه بزرگتر از بافت برداشته می شود.
- کوادرانکتومی که در آن تقریباً یک چهارم سینه برداشته می شود.
جراحی غدد لنفاوی
برای تشخیص اینکه آیا سرطان سینه به غدد لنفاوی زیر بغل سرایت کرده است، یک یا چند غدد لنفاوی برداشته شده و در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ بررسی میشوند. این بخش مهمی از مرحله بندی بیماری است. غدد لنفاوی ممکن است در طی جراحی برای برداشتن تومور از پستان یا در یک روش جداگانه برداشته شوند.
آیا جراحیهای زیبایی پستان خطر ابتلا به سرطان دارند؟
جراحی های زیبایی پستان زنان مانند سایر عملهای دیگر میتواند عوارضی داشته باشد که زمینه ساز سرطان سینه باشد. انتخاب بهترین جراح و متخصص زیبایی سینه یکی از بهترین راه های کاهش این عوارض است.
مراقبت های بعد از جراحی سینه
پس از درمان جراحی، بیماران اغلب درد موضعی، بی حسی در بازوها را تجربه می کنند. مانند هر عمل جراحی، خطراتی در روند بهبودی وجود دارد که شامل خونریزی، جمع آوری مایعات (سروما) یا عفونت می شود. مراقبت های بعد از جراحی سینه شامل مصرف داروی مناسب و معاینات پزشکی منظم است. فراتر از این جنبهها، بهبودی یک پیامد روانی قوی نیز دارد، به ویژه پس از ماستکتومی. مشاوره روانشناسی هم قبل و هم بعد از مداخله توصیه میشود .