انواع جراحی های درمانی پستان

جراحی های پستان

زمانی که غده ای در بافت سینه به وجود می آید و پس از آزمایشات علائم سرطان در آن دیده می شود، پزشک معالج در این صورت انواع عمل جراحی را برای درمان پیشنهاد می کند. البته این موضوع بستگی به سابقه خانوادگی و عوامل وراثتی نیز دارد. همچنین موضوع جراحی به مقدار پیش روی و اندازه توده به وجود آمده هم بستگی دارد. در صورتی که پیشرفت زیادی داشته باشد، عمل جراحی سریع ترین راه برای مقابله با آن می شود. آگاه شدن از انواع جراحی های پستان (breast surgery) در زمان بروز سرطان می تواند به ما کمک کند تا تصمیم بهتری در مسیر درمان داشته باشیم.

جراحی پستان در مراحل اولیه سرطان سینه

هنگامی که سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده می شود، جراحی های محافظت از سینه را می توان انجام داد که در آن سینه برداشته نمی شود. در مواردی که سرطان سینه زود تشخیص داده شود، آسیب روانی بیماری با اعمال جراحی که در آن سینه برداشته نمی شود، به حداقل می رسد. علاوه بر اینها، عمل هایی مانند بازسازی سینه با تکنیک های جراحی پلاستیک به جای سینه برداشته شده نیز وجود دارد.

چه عواملی در انتخاب نوع جراحی تاثیر می‌گذارد؟

1- اندازه توده سرطانی
2- محل قرارگیری توده سرطانی در پستان
3- اندازه پستان بیمار

روش‌های جراحی های پستان به چه صورت است؟

1- عمل جراحی توده سرطانی


این نوع جراحی با نام‌های دیگری از جمله، عمل جراحی برای حفظ پستان، لامپکتومی، کوادرانکتومی، ماستکتومی پارشیال (برداشتن بخشی از پستان یا تخلیه کامل آن) یا ماستکتومی سگمنتال (برداشتن قطعه‌ حاوی توده از پستان) هم شناخته می‌شوند. در این عمل جراحی، فقط ناحیه‌ و بخشی از پستان که توده سرطانی در آن قرار دارد از بدن خارج می‌شود و بقیه پستان باقی می‌ماند. یعنی پزشک فقط توده سرطانی و مقدار کمی از بافت سالم موجود در حاشیه آن را برمی‌دارد. تا حد امکان بافت سالم پستان را باقی می‌گذارد. جراحی سرطان سینه از مهم ترین راه های درمان این بیماری است.
گاهی به دلیل اندازه بزرگ توده، اصلا امکان انجام چنین عملی وجود ندارد. به طور معمول پس از انجام این نوع جراحی پستان، انجام پرتودرمانی (رادیوتراپی پستان) هم تجویز می‌شود. پرتودرمانی کمک می‌کند تا سلول‌های باقی مانده از توده سرطانی از بین برود.

2- عمل جراحی برای برداشتن همه پستان یا ماستکتومی


این نوع جراحی با عنوان لاتین ماستکتومی هم نامیده شود. در برخی از زنان مبتلا به سرطان پستان لازم است همه پستان برداشته شود. گاهی هم خود بیمار این نوع عمل جراحی را انتخاب می‌کند. زیرا یکی از گزینه ها و راه های درمانی سرطان سینه این عمل جراحی است.
در عمل ماستکتومی، جراح همه بافت پستان شامل پوست و نوک پستان و مقداری از بافت زیر پستان را برمی‌دارد. در موارد بسیار کمی، ممکن است جراح مجبور شود حتی عضلات قفسه‌سینه را هم از بدن خارج سازد؛ به این عمل ماستکتومی رادیکال گفته می‌شود.

انواع روش های ماستکتومی

توتال ماستکتومی(ساده)

به این روش ماستکتومی کامل نیز می گویند. کل سینه، از جمله نوک سینه ها، برداشته می شود، اما غدد لنفاوی زیر بغل یا بافت های عضلانی زیر سینه برداشته نمی شود. گاهی اوقات، هر دو سینه برای محافظت (ماستکتومی دوبل) در بیماران زن با خطر بسیار بالای سرطان سینه برداشته می شود. اکثر بیماران بستری شده برای این جراحی روز بعد مرخص می شوند. این روش رایج ترین روش مورد استفاده در درمان سرطان سینه است.

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده

این نوع عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. پس از یک برش پوست، کل بافت سینه و بخشی از غدد لنفاوی زیر بغل نیز برداشته می شود. زمانی که سرطان سینه زود تشخیص داده شود، احتمال رفتن به غدد لنفاوی زیر بغل و نیاز به ماستکتومی رادیکال اصلاح شده کاهش می یابد.

ماستکتومی رادیکال

در این نوع عمل جراحی بافت سینه برداشته می شود ولی غدد لنفاوی باقی می ماند. امروزه ماستکتومی رادیکال روشی است که  کمتر استفاده می شود و بیشتر برای تومورهای بزرگ واقع در عضلات سینه ای (دیواره قفسه سینه) زیر پستان کاربرد دارد.

ماستکتومی پارشیال

در عمل ماستکتومی پارشیال بخش سرطانی یا بخش های اطراف تومور از بافت سینه برداشته می شود.

3- عمل ترمیمی و بازسازی ظاهر پستان


پس از ماستکتومی، ممکن است بیمار بخواهد ظاهر پستان را بهبود ببخشد و به عمل جراحی ترمیم پستان نیاز داشته باشد. به طور حتم، پیش از انجام عمل، جراح درباره گزینه‌های موجود با فرد صحبت می‌کند. گاهی امکان ترمیم پستان همزمان با ماستکتومی وجود دارد (ترمیم همزمان) و در برخی موارد، لازم است در زمانی دیگر و با تاخیر، عمل جراحی ترمیم پستان انجام شود.

ظاهر سینه ها بسیار برای خانم ها اهمیت دارد و تاثیر روانی زیادی دارد. جراحی بازسازی سینه برای تغییر کامل شکل، اندازه و ظاهر سینه انجام می شود و بیشتر پس از برداشتن قسمتی از سینه به دلیل شرایط سرطانی انجام می شود.

4- جراحی برداشتن غدد لنفاوی


ممکن است سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی نزدیک پستان هم گسترش یافته باشند. غدد لنفاوی غده‌هایی هستند که در بسیاری از نقاط بدن وجود دارند. این غده‌ها، باکتری‌ها و سلول‌های آسیب‌دیده بدن را از جریان لنف فیلتر می‌کند.
این غدد حاوی تعداد زیادی از سلول‌های سیستم ایمنی بدن هستند. جراح پیش از عمل جراحی و همچنین در طول انجام عمل، غدد لنفاوی را بررسی می‌کند و در صورتی که مشکوک به وجود سلول‌های سرطانی باشند، آنها را از بدن خارج می‌سازد.
در سرطان پستان احتمال درگیر شدن غدد لنفاوی موجود در زیربغل بیشتر از سایر نقاط است. گاهی پس از عمل جراحی نخست، لازم می‌شود طی عمل جراحی دیگری، غدد لنفاوی درگیر از بدن خارج شوند.

5-لامپکتومی (حفظ پستان)

زمانی می توان این عمل را انجام داد که اندازه تومور سرطانی کوچک باشد. برداشت کامل تومور و حفظ بقیه بافت های پستان تا حد امکان از اهداف این نوع عمل است. در بیشتر موارد این عمل همراه با رادیوتراپی انجام می شود. بعد از این نوع عمل برای حذف سلول های سرطانی باقیمانده باید پرتو درمانی انجام شود. لامپکتومی بیشتر زمانی کاربرد دارد که سرطان در مراحل اولیه باشد یا سایز تومور بزرگ نباشد. یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از انتشار توده های سرطانی به سایر نقاط بدن است.

مراقبت بعد از جراحی های پستان

عمل های جراحی سینه نیاز به مراقبت و رعایت نکاتی است که روند درمان را سریع تر کرده و عوارض آن را کمتر کند.

انواع جراحی سینه

                                      جراحی های پستان

اگر به پزشک فوق تخصص پستان دسترسی ندارید می‌توانید از طریق وب‌اپلیکیشن دایره سلامت سوالتان را مطرح کنید تا پزشک‌های فلوشیپ فوق‌تخصص پستان به سوالات شما پاسخ بدهند. با این وب اپلیکیشن با انواع جراحی های پستان آشنا خواهید شد. همچنین می‌توانید نتیجه ماموگرافی، سونوگرافی و آزمایش‌های دیگر را برای پزشک ارسال کنید تا نتیجه بهتری از مشاوره با پزشک داشته باشید.

نوشته قبلی
نوشته بعدی

دیدگاهتان را بنویسید